VR parantaa junamatkustamista joulukuussa – Tampereella jatkossa yhteensä 200 junavuoroa

Joulukuun uudet vuorot tarjoavat tamperelaisille merkittäviä parannuksia. Suurin uutuus on Pirkanmaan oma M-lähijuna, joka liikennöi arkisin Tampereen, Nokian, Lempäälän ja Toijalan seudulla. Lisäksi Tampereelta lähtee eri puolille Suomea jatkossa 20 uutta junavuoroa. Uudet vuorot aloittavat liikennöinnin 15.12. aikataulukauden vaihtuessa. 

Joulukuun uusien aikataulujen myötä matkustaminen paranee eri puolilla Suomea. Tamperelaisille tulee joulukuusta alkaen tarjolle noin neljäkymmentä uutta lähtevää ja saapuvaa junavuoroa. Tavallisina arkipäivinä Tampereelta lähtee ja sinne saapuu jatkossa yhteensä noin 200 junavuoroa. Suomen vilkkaimmalle reitille, Tampereen ja Helsingin välille tulee joulukuussa 12 uutta junavuoroa arkipäiville. Lisäksi Tampereelta Jyväskylään, Seinäjoelle, Vaasaan ja Ouluun kulkevien vuorojen määrä kasvaa. Matka-aika Tampereen ja Oulun välillä nopeutuu keskimäärin 15 minuutilla ja nopeimmillaan matkan taittaa jatkossa noin 3,5 tunnissa.

Parannuksia kaukoliikenteen vuoroihin

Koko pääradan aikataulurakenne on suunniteltu uudelleen, jotta uudet vuorot saadaan mahtumaan niukalle ratakapasiteetille. Lisäksi kysytyimpiin vuoroihin on lisätty paikkoja.

Kuuntelimme ja huomioimme uusien vuorojen suunnittelussa asiakasmääriä ja -palautteita. Esimerkiksi nykyisin jatkuvasti loppuunmyyty aamuseitsemän Pendolino Tampereelta Helsinkiin ajetaan jatkossa suuremmalla IC-kalustolla, jotta vuoroon saadaan lisää paikkoja vastaamaan suureen kysyntään. Kalustomuutoksen myötä määrä nousee lähes 80:llä uudella asiakaspaikalla.  Vuoro on mainio yhteys työmatkustajille, jotka haluavat ehtiä Helsinkiin aamupalaveriin kello yhdeksäksi”, kuvailee VR:n suunnittelujohtaja Juho Hannukainen.

Aamun työmatkaliikenteeseen Tampereelta Helsinkiin tulee myös hieman muutoksia, jotta yhteyksiä myös väliasemilta Helsinkiin saadaan parannettua. Myös radan ruuhkaisuus ja kaluston riittävyys on huomioitava aikatauluja suunnitellessa. Jatkossa Tampereelta pääsee aikaisin aamulla pääkaupunkiseudulle sekä klo 5.45 lähtevällä, Helsinkiin klo 7.36 saapuvalla vuorolla ja klo 6.22, Helsinkiin klo 8.07 saapuvalla vuorolla. Molemmat vuorot pysähtyvät myös Hämeenlinnassa. Helsingin suunnan väliasemilta pääsee puolestaan Tampereelle jatkossa jo aamuseitsemäksi klo 05.03 Helsingistä lähtevällä vuorolla.  Uusi kaukojunavuoro täydentää aamun lähijunatarjontaa ja parantaa merkittävästi työmatkalaisten matkustusmukavuutta nopeammalla matka-ajalla, ravintolavaunun herkullisella aamiaistarjonnalla sekä wifi-yhteydellä. 

Helsingistä lisätään klo 16.40 Tampereelle ja edelleen Seinäjoen kautta Ylivieskaan uusi junavuoro helpottamaan iltapäivän ruuhkaliikennettä. Uudella vuorolla pääsee Tampereelle myös Riihimäeltä ja Hämeenlinnasta. Helsingin suunnan väliasemille matkaavia työmatkustajia palvelee Tampereelta klo 16.04 lähtevä, paikkakapasiteetiltaan suurempi IC-junavuoro. Myös iltayhteydet paranevat, kun Tampereelta pääsee jatkossa lähijunilla väliasemille ja nopealla kaukojunalla Helsinkiin joka tunti klo 21 – 23.

Tampereelta voi jatkossa matkustaa myös Kuopioon vaihdotta klo 18.07 lähtevällä junalla. Myös aamun uusi junavuoro Kuopiosta klo 7.38 Tampereelle on suora yhteys ilman vaihtoja, ja sen matka-aika on vain reilu kolme tuntia. Vuoro jatkaa aina Helsinkiin asti. Lisäksi tamperelaiset pääsevät uudella, klo 7.02 lähtevällä suoralla vuorolla Vaasaan, ollen perillä jo klo 9.19. Iltaisin Vaasasta ja Seinäjoelta pääsee Tampereelle jatkossa nykyistä myöhemmin, Vaasasta klo 20.31 ja Seinäjoelta klo 21.31. 

M niin kuin Manse - Tampereelle oma lähijuna 

Joulukuussa myös lähijunatarjonta Pirkanmaan seudulla paranee. Osana liikenne- ja viestintäministeriön alueellisia junaliikennepilotteja Tampereen seudulla alkaa liikennöidä uusi M-lähijuna.  M-junan vuorot on suunniteltu täydentämään alueen kaukojunatarjontaa, ja aikatauluista on neuvoteltu yhdessä LVM:n ja alueen edustajien kanssa. M-juna alkaa joulukuussa liikennöidä arkisin, yhteensä 16 kertaa päivässä. Sen reitti kulkee Tampereen ja Nokian sekä Tampereen ja Toijalan välillä, pysähtyen myös Lempäälässä ja Viialassa.  Lähijunapilotin myötä matka Tampereen ja lähikuntien välillä taittuu huomattavasti nopeammin kuin bussilla matkustaessa.  M-junalla matkustaa edullisesti: aikuisen kertalippu maksaa kuljetuista vyöhykkeistä riippuen joko 2,30€ tai 4,10€.  M-junakokeilu jatkuu joulukuulle 2020 saakka, jonka jälkeen liikenne- ja viestintäministeriö päättää sen jatkosta.

Myös muu junatarjonta Pirkanmaalla paranee. Vuoroja lisätään myös Tampereelta Oriveden kautta Vilppulaan ja Keuruulle, minkä myötä Tampereelta Mänttä-Vilppulan suuntaan kulkee jatkossa kaksi uutta vuoroa joka arkipäivä ja Tampere–Keuruu-välin vuorotarjonta tuplaantuu. Tampereelta Orivedelle on illalla kaksi uutta yhteyttä klo 21.07 ja 22.07, joista jälkimmäinen jatkaa Vilppulan ja Keuruun kautta Jyväskylään.

Joulukuun aikataulujen myötä myös muiden vuorojen aikatauluissa sekä lähtö- ja saapumisajoissa voi olla joitain muutoksia. Uudet 15.12. aloittavat aikataulut löytyvät matkahaustamme osoitteessa vr.fi. Liput tulivat myyntiin tiistaina 15.10. ja ovat ostettavissa 29.4.2020 asti.


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu