VR parantaa junamatkustamista joulukuussa – yhteydet nopeutuvat Oulun ja Helsingin välillä

Joulukuun uusien aikataulujen myötä kaikki vuorot Oulun ja Helsingin välillä muuttuvat vaihdottomiksi ja matka-ajat nopeutuvat. Oulun seudulla aikataulumuutokset hyödyttävät erityisesti lähikuntiin tai pääkaupunkiseudulle matkustavia työmatkailijoita. Uudet vuorot aloittavat liikennöinnin 15.12. aikataulukauden vaihtuessa. 

Joulukuun uusien aikataulujen myötä matkustaminen paranee merkittävästi eri puolilla Suomea. Kokkolan ja Oulun välillä junien matkustusaika nopeutuu keskimäärin n. 15 minuuttia, mikä nopeuttaa vastaavasti matkaa myös Oulusta Seinäjoelle, Tampereelle ja Helsinkiin. Nopeimmillaan Oulun ja Helsingin välinen matka taittuu jatkossa 5h 13min ajassa, 11 minuuttia nopeammin kuin tämän hetkinen nopein yhteys. Lokakuussa Oulu-Helsinki-välin matkamäärät kasvoivat todella voimakkaasti, sillä reitillä tehtiin junamatkoja peräti 43% viime vuotta enemmän.

Uudella aikataulukaudella yhteydet pääkaupunkiin paranevat merkittävästi. Arkipäivinä Oulun ja Helsingin välille lisätään kolme uutta junavuoroa. Kaupunkien välillä kulkee siis jatkossa yhteensä 16 vuoroa jokaisena arkipäivänä. Vuorot eivät sisällä vaihtoja, vaan kaikki vuorot ovat 15.12. alkaen suoria. Tämän myötä esimerkiksi nykyinen vaihdollinen yhteys Oulusta klo 6.54 Helsinkiin nopeutuu tunnilla.

Koko pääradan aikataulurakenne on suunniteltu täysin uudelleen, jotta uudet vuorot mahtuvat niukalle ratakapasiteetille. Samalla nykyinen myöhäisillan yhteys Oulusta Tampereelle poistuu. Kokonaisuudessaan Oulusta lähtevien junavuorojen määrä kasvaa yhdellä, joten jatkossa Oulusta lähtee arkipäivisin matkaan 20 junaa.

Työmatkustaminen paranee

Iltapäiväliikenteen ruuhkia helpottamaan tulee kaivattu päivittäinen uusi vuoro Oulusta klo 16:27 Helsinkiin. Vuoro pysähtyy myös pienemmillä väliasemilla ennen Seinäjokea ja palvelee siten erityisesti työmatkustajia ja muita lähikunnissa asioivia. Yhteys hyödyttää etelästä Ouluun suuntaavia työmatkustajia, kun paluu Helsinkiin onnistuu sujuvasti illalla.

Myös iltapäivien tarjonta Helsingistä Ouluun paranee. Jatkossa Helsingistä pääsee Ouluun jo klo 14:24 lähtevällä vuorolla. Myös klo 16:24 Helsingistä lähtevä junavuoro kulkee jatkossa Ouluun saakka ja se ajetaan IC-kalustolla, jolloin myös paikkamäärä kasvaa.

”Kuuntelimme ja huomioimme uusien vuorojen suunnittelussa asiakaspalautetta. Oululaisten kannalta vuorotarjonnan parannukset painottuvat arjen työmatka- ja asiointiliikenteeseen. Parantuneiden aikataulujen ja matka-ajan nopeutumisen myötä matka Oulusta pääkaupunkiseudulle taittuu junalla entistäkin sujuvammin”, kertoo VR:n suunnittelujohtaja Juho Hannukainen.

Muutokset Oulun ja Helsingin välillä heijastuvat jonkin verran myös pohjoisen juniin ja rovaniemeläisten matkustus Etelä-Suomeen nopeutuu parhaimmillaan tunnilla. Oulun ja Rovaniemen välillä vuoromäärä pysyy ennallaan, mutta paikkamäärä suosituimmissa vuoroissa kasvaa, mikä helpottaa erityisesti ruuhkajunia.

Joulukuun aikataulujen myötä myös muiden vuorojen aikatauluissa sekä lähtö- ja saapumisajoissa voi olla joitain muutoksia.

Uudet 15.12. aloittavat aikataulut löytyvät matkahaustamme osoitteessa vr.fi. Liput tulivat myyntiin tiistaina 15.10. ja ovat ostettavissa 29.4.2020 asti.


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu