VR siirtyy maskipakosta maskisuositukseen kaikissa junissa

Yhteiskunnan avautuessa ja rajoitusten purkautuessa VR on päättänyt siirtyä maskipakosta maskisuositukseen kaikissa VR:n kauko- ja lähiliikenteen (D-, G-, M-, R-, T- ja Z-junat) junissa tästä päivästä 25.10.2021 alkaen. Suosittelemme edelleen kasvomaskin käyttöä matkan aikana. 

VR:n junissa maaliskuusta 2021 voimassa olleesta maskipakosta luovutaan tänään 25.10.2021. Muutoksen myötä matkustajat voivat itse päättää, käyttävätkö kasvomaskia junalla matkustaessaan vai eivät. VR suosittelee kuitenkin edelleen maskin käyttöä matkan aikana. Junissa työskentelevä henkilökunta jatkaa kasvomaskien käyttöä myös maskisuosituksen aikana. Maskipakko poistuu viiveellä myös VR:n matkustusehdoista.

”Suosittelemme edelleen maskin käyttöä, vaikka emme enää puutu maskittomuuteen junissa. Myös viranomaiset suosittelevat maskinkäyttöä julkisessa liikenteessä. Koronarajoitusten lieventyessä mukautamme ohjeitamme vastaamaan paremmin nykyistä tilannetta. Myös asiakkaiden mielipiteet ovat muuttuneet. Syyskuun asiakaskyselyn* mukaan kasvomaskin käyttöpakkoa toivoi enää 43 % VR:n asiakkaista, kun vielä elokuussa maskipakkoa kannatti 58 %”, sanoo matkustajaliikenteen johtaja Topi Simola.

Maskipakon päättyessä myös Ekstra-luokan maskipakko ja lipun hintaan sisältyvä kasvomaski poistuvat käytöstä. Ekstra-luokan lippuun sisältyy silti edelleen tyhjä viereinen paikka. Omaa rauhaa ja tilaa matkustamiseen kaukoliikenteen junissa saa myös varaamalla 2–6 hengen hytin tai tyhjän viereisen paikan. 

”Olemme onnistuneet pitämään junat turvallisina koko korona-ajan. Jatkamme edelleen hyväksi havaittuja turvallisuustoimenpiteitämme, kuten tehostettua siivousta. Liikennöimme myös mahdollisuuksien mukaan väljällä kalustolla. Pidämme jatkossakin huolta sekä asiakkaidemme että henkilökuntamme turvallisuudesta”, sanoo Simola.

Maskipakosta luovutaan samanaikaisesti sekä VR:n että HSL:n junissa.  

*VR on tehnyt keväästä 2020 lähtien kuukausittain asiakaskyselyn junamatkustamisen turvallisuudentunteesta. Syyskuun kyselyyn osallistui n. 1800 vastaajaa.


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu