VR vähentää junavuoroja alhaisen kysynnän vuoksi – kysynnän parantuessa vuoroja palautetaan nopeasti

Uusimmat koronarajoitukset ovat vähentäneet junamatkustusta entisestään ja matkamäärät ovat pudonneet noin –65 % viime vuodesta. VR vähentää markkinaehtoisia vuoroja heikon kysynnän vuoksi 11.1.2021 alkaen. Kysynnän parantuessa vuoroja tuodaan takaisin liikenteeseen jopa viikon varoajalla ja myyntiin nopeasti jopa yhden arkipäivän aikana. Vähennykset koskevat erittäin alhaisen kysynnän junavuoroja ja ne painottuvat arkipäivien liikenteeseen. Vähennykset eivät koske yöjunaliikennettä, Etelä-Suomen taajamaliikennettä tai kiskobusseja.

VR muokkaa ensi vuoden markkinaehtoista junaliikennettä vastaamaan paremmin kysyntää. Uudenlainen malli mahdollistaa vähennettävien vuorojen palauttamisen liikenteeseen heti, kun kysyntä paranee. Tilannetta arvioidaan datan avulla viikoittain.

”Koronarajoitukset ovat osuneet erityisen pahasti arkipäivien työmatkaliikenteeseen. Ennusteidemme mukaan sama kehitys jatkuu alkuvuonna pääkaupunkiseutua koskevien rajoitusten pidentämisen myötä. Reagoimme tilanteeseen vähentämällä junavuoroja etukäteen. Olemme kuitenkin valmiita tuomaan vuoroja takaisin kysynnän parantuessa jopa yhden päivän varoitusajalla”, kertoo matkustajaliikenteen johtaja Topi Simola.

Vuoroja vähennetään eniten arkipäiviltä

Vuorojen vähennykset osuvat pääosin arkipäiville, maanantain ja torstain välille. Vähennetyt vuorot näkyvät vr.fi:ssä sekä VR Matkalla -sovelluksessa ja lippuautomaateilla suljettuina vuoroina, joihin ei voi ostaa lippua.

Eniten kaukoliikenteen vuoroja vähennetään Helsingin ja Tampereen väliltä. Yhteysvälin tarjontaan tulee muutoksen myötä noin kahden tunnin välit aamuisin ja iltaisin maanantaista torstaihin. Lähijunat paikkaavat yhteysvälin vähennyksiä osittain.

Toiseksi eniten vuoroja vähennetään Tampere–Seinäjoki-väliltä. Heikennyksiä tulee myös Helsingin ja Vaasan välille, jonka tarjontaan tulee muutoksen myötä pisimmillään noin kuuden tunnin välit molempiin suuntiin. Myös Helsinki–Turku- ja Helsinki–Kouvola-välien junavuoroja vähennetään.

Helsingin ja Tampereen sekä Helsingin ja Vaasan väliltä ma-to pitenevät tarjonta-aukot
(lähijunat paikkaavat osittain Helsinki–Tampere-väliä):

Helsingistä klo 8.24–10.24 ja klo 18.24–22.03
Tampereelta klo 16.00–18.00

Helsingin ja Vaasan väliltä ma–to pitenevät tarjonta-aukot
Helsingistä klo 5.12–11.03
Vaasasta klo 10.35–16.25

VR tuo alkuvuoden 2021 liput myyntiin torstaina 17.12.2021.


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu