VR voitti uuden bussiliikenteen ostoliikennöintisopimuksen Tukholmassa

VR on voittanut uuden ostoliikennesopimuksen linja-autoliikennöinnin operaattorina eteläisessä Tukholmassa, Tyresön alueella. Sopimus on 10 vuoden mittainen ja alkaa kesäkuussa 2025. Sopimuksen arvo on noin 215 miljoonaa euroa.

VR laajensi toimintaansa Ruotsiin yrityskaupalla kesällä 2022 ja osallistuu aktiivisesti alueellisiin joukkoliikennekilpailutuksiin. Nyt voitettu sopimus on kolmas VR:n voittama ostoliikennesopimus Ruotsissa. Uusi sopimus koskee noin 190 työntekijää. Suurin osa sopimusliikenteestä ajetaan uusilla ympäristöystävällisillä sähköbusseilla.

VR:n aiemmin voittamat sopimukset ovat koskeneet Bergslagenin alueen junaliikennettä (Tåg i Bergslagen) ja toinen X-Trafik-junaliikennettä Keski-Ruotsissa Gävleborgin alueella Gävlestä Ljusdaliin ja Sundsvalliin.

”Olemme erittäin tyytyväisiä tästä uudesta sopimuksesta, joka on todistus toimintamme korkeasta laadusta ja kilpailukyvystämme linja-auto-operaattorina myös Ruotsissa. Tämä sopimus vahvistaa asemaamme Tukholman alueella, joka on merkittävä markkina-alue Ruotsissa. Haemme kasvua Ruotsista, jossa ostoliikennemarkkina kokonaisuudessaan on lähes viisinkertainen Suomeen verrattuna, " sanoo Elisa Markula, VR:n toimitusjohtaja.

Kasvua Ruotsista

VR laajensi toimintaansa Ruotsiin 1.7.2022 Arriva Sverige Ab:n oston myötä. Yrityskaupan myötä VR on yksi Pohjoismaiden suurimmista joukkoliikennetoimijoista. Julkisesti tuettuun ja kilpailutettuun ostoliikenteeseen keskittyvä VR City Traffic Sweden osallistuu aktiivisesti maan alueellisiin joukkoliikennekilpailutuksiin ja operoi juna-, raitiovaunu- ja linja-autoliikennettä. Ruotsissa on Suomeen verrattuna nelinkertaiset sopimuspohjaisen julkisen liikenteen markkinat. 

Vuonna 2023 VR tarjosi Ruotsissa noin 3 000 työntekijän, 520 linja-auton, 180 junan ja 70 raitiovaunun voimin nykyaikaisia, ympäristöystävällisiä liikenneratkaisuja, joissa turvallisuus on aina etusijalla. VR operoi Pågatågenia Etelä-Ruotsissa Skånetrafikenin tilaamana. Lisäksi VR vastaa Skånetrafikenin bussiliikenteestä Helsingborgissa ja Kristianstadissa. Itä-Götanmaalla VR huolehtii Östgötapendelnistä Östgötatrafikenin tilaamana. Joulukuussa 2023 VR aloitti junaliikennöinnin myös Bergslagenin alueella Keski-Ruotsissa. Tukholman alueella VR liikennöi linja-autoilla, raitiovaunuilla ja paikallisjunilla SL:n kilpailuttamana.

Helmikuussa 2024 VR tiedotti hankkineensa yrityskaupalla MTR Nordic AB:n ruotsalaisen tytäryhtiön MTR Express (Sweden) AB:n (MTRX) kaukoliikennetoiminnan. Yrityskaupan myötä yhtiön toiminta laajenee Ruotsin matkustajaliikenteessä alueellisesta ostoliikenteestä markkinaehtoiseen kaukoliikenteeseen.


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu