VR-Yhtymä Oyj uudistaa liiketoimintarakennettaan vuoden 2023 alussa

VR-Yhtymä Oyj, pörssitiedote, 30.11.2022 klo 15.15  

VR-Yhtymä Oyj uudistaa liiketoimintarakennettaan vuoden 2023 alussa

VR-Yhtymä on uudistamassa strategiaansa, ja jatkossa yhtiön ydinliiketoimintaa ovat matkustajaliikenne Suomessa ja Ruotsissa sekä tavaraliikenne Suomessa. Uusi merkittävä matkustajaliiketoiminnan kasvualue on kaupunkiliikenne, joka sisältää sekä raide- että linja-autoliikenteen. Kaupunkiliikenteessä VR keskittyy sekä Suomen että Ruotsin markkinoille. 

– Kaupunkiliikenteen liikevaihto on kasvanut merkittävästi laajennuttuamme yrityskaupalla Ruotsiin. Sopimusperusteisen kaupunkiliikenteen liiketoiminnan logiikka eroaa selkeästi kaukojunaliikenteestä, jossa lipputulot kuuluvat toimintamalliin, VR-Yhtymä Oyj:n toimitusjohtaja Elisa Markula perustelee uudistusta.  

Uuden strategian mukaisesti VR FleetCaren päätehtävänä on myös jatkossa VR:n raidekaluston laadukas ja kustannustehokas kunnossapito, ja FleetCarella on tärkeä rooli VR:n asiakaskokemuksen parantamisessa. Lisäksi FleetCare tarjoaa eurooppalaisille asiakkaille komponenttikunnossapitoa, kaluston modernisointia ja vaunujen valmistusta sekä digitaalisia tuotteita. 

Uudistetun strategian myötä VR muuttaa liiketoimintarakennettaan. VR Matkustajaliikenne jaetaan kahteen osaan: VR Kaukoliikenteeseen ja VR Kaupunkiliikenteeseen. VR Kaukoliikenne vastaa kaukojunaliikenteestä ja siihen liittyvistä palveluista. Vastaavasti VR Kaupunkiliikenteen kokonaisuuteen kuuluvat VR Sverige Ruotsissa, VR:n operoima lähijunaliikenne Suomessa, Pohjolan Liikenne ja Tampereen raitioliikenne. 

Liiketoimintayksiköt ovat jatkossa VR Kaukoliikenne, VR Kaupunkiliikenne ja VR Transpoint (logistiikka). VR FleetCaren ensisijaisena tehtävänä on mahdollistaa kilpailukykyinen henkilö- ja tavaraliikenne kaluston tehokkaalla kunnossapidolla. 

VR-Yhtymä Oyj:n johtoryhmään kuuluvat 1.1.2023: 

  • Elisa Markula, toimitusjohtaja
  • Laura Ansaharju, henkilöstöjohtaja
  • Ilkka Heiskanen, liikenne- ja turvallisuusjohtaja
  • Otso Ikonen, kunnossapitojohtaja
  • Eljas Koistinen, logistiikkajohtaja
  • Erkka Repo, talousjohtaja
  • Topi Simola, kaupunkiliikennejohtaja
  • Teemu Sipilä, lakiasiainjohtaja (23.1.2023 alkaen)
  • Tatu Tuominen, viestintäjohtaja
  • Piia Tyynilä, kaukoliikennejohtaja

Taloudellinen raportointi laaditaan 1.1.2023 alkaen uuden rakenteen mukaisesti. VR Kaukoliikenne, VR Kaupunkiliikenne ja VR Transpoint ovat jatkossa raportoivat segmentit. Vuoden 2022 tilinpäätös laaditaan aiemman segmenttijaon mukaisesti. Uuden rakenteen mukaiset vertailukelpoiset luvut vuodelta 2022 julkaistaan erikseen ennen vuoden 2023 ensimmäisen liiketoimintakatsauksen julkaisua. 

VR-Yhtymä Oyj

Elisa Markula, toimitusjohtaja 

Lisätietoja:

VR Groupin mediadeski, puh. 029 434 7123

Tietoja julkaisijasta VR-Yhtymä Oyj

Olemme matkustuksen, logistiikan ja kunnossapidon vastuullinen palveluyritys, joka luo edelläkävijänä liikkumisen tulevaisuutta Suomessa ja Pohjoismaiden lähimarkkinoilla. Huolehdimme arjen sujuvista matkoista ja kuljetuksista vankalla 160 vuoden kokemuksella. Samalla kun pidämme yhteiskunnan liikkeessä, kasvatamme sähköisen raide- ja kaupunkiliikenteen suosiota. Näin lisäämme hyvinvointia ja kuljetamme kohti hiilineutraalia huomista. 

Yrityksemme on Suomen valtion omistama. Vuonna 2021 liikevaihtomme oli 838,3 miljoonaa euroa ja palveluksessamme työskenteli 5 620 rautaista ammattilaista. Kyydissämme tehtiin 83,9 miljoonaa matkaa ja kuljetettiin 42,7 miljoonaa tonnia tavaraa. Lisäksi laajennuimme 1.7.2022 Ruotsiin, jossa tytäryhtiömme VR Sverigen liikevaihto on yli 300 miljoonaa euroa ja matkamäärä noin 110 miljoonaa vuosittain. Samalla saimme 3 200 uutta kollegaa.  

Haemme aktiivisesti kasvua ja tähtäämme kaikessa toiminnassamme huipulle. Mitä paremmin me onnistumme, sitä enemmän yhteiskunta ympärillämme hyötyy – olemme yhteisellä matkalla maailman parhaaksi. Lisätietoja: https://www.vrgroup.fi

VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu