VR:n kaukoliikenteen matkustajamäärät kääntyivät kasvuun

VR Groupin vertailukelpoinen liikevaihto ja liikevoitto laskivat sekä kolmannella vuosineljänneksellä että kumulatiivisesti. Kiristyneestä kilpailutilanteesta huolimatta kaukoliikenteen matkustajamäärät kasvoivat.

VR Groupin liikevaihto oli kolmannella vuosineljänneksellä 315,2 (348,9) miljoonaa euroa. Vertailukelpoinen liikevaihto laski 7,3 prosenttia. Vuosineljänneksen liikevoitto oli 27,0 miljoonaa euroa ja se heikkeni vertailukelpoisesta edellisvuodesta 3,0 miljoonaa euroa. VR Groupin tulos kolmannella vuosineljänneksellä oli 19,7 (24,0) miljoonaa euroa.

VR Groupin tammi-syyskuun kumulatiivinen liikevaihto oli 908,4 (1008,0) miljoonaa euroa. Vertailukelpoinen liikevaihdon lasku oli 7,4 prosenttia. Kumulatiivinen liikevoitto laski vertailukaudesta ja oli 26,0 (47,3) miljoonaa euroa. VR Groupin kumulatiivinen tulos oli 18,8 (36,9) miljoonaa euroa.

– Kilpailu on kiristynyt ja markkinatilanne on vaikea. Matkustajamäärien kasvu osoittaa, että olemme oikealla tiellä. Sillä pysyminen edellyttää kuitenkin tehostamisen jatkamista, toimitusjohtaja Mikael Aro sanoo.

Kaukoliikenteen matkamäärät kasvussa

Kaukoliikenteessä kesän ja alkusyksyn onnistuneet kampanjat käänsivät matkamäärät kasvuun. Kiristyneeseen kilpailutilanteeseen vastattiin alentamalla keskihintaa selvästi. Lähiliikenteen liikevaihto ja tulos on kehittynyt tavoitteiden mukaisesti. Matkustajaliikenteen liikevaihto laski kolmannella vuosineljänneksellä 3,2 prosenttia ja oli 134,3 (138,7) miljoonaa euroa.

Juna- ja autoliikenteessä tehtiin yhteensä 26,8 (25,8) miljoonaa matkaa. Matkojen määrä kasvoi edellisvuoteen verrattuna 3,8 prosenttia. Sekä kaukoliikenteen että lähiliikenteen matkamäärät junaliikenteessä kasvoivat molemmat 5,6 prosenttia. Junaliikenteen matkojen kokonaismäärä oli vuosineljänneksellä 19,0 (17,9) miljoonaa. Matkustajaliikenteen liikevoitto oli 6,8 miljoonaa euroa ja laski vertailukaudesta 34,5 prosenttia (10,3).

VR Transpoint hakee kasvua

VR Transpointin liikevaihto oli vuosineljänneksellä 91,0 (105,1) miljoonaa euroa ja laski 13,4 prosenttia vertailukaudesta. Liikevoitto oli 8,1 (7,2) miljoonaa euroa ja se nousi 13,1 prosenttia vertailukaudesta. VR Transpointin kuljetusmäärät laskivat 11,4 prosenttia vertailukaudesta. Kuljetettu tonnimäärä oli 9,1 (10,2) miljoonaa.

Kolmannella neljänneksellä volyymien ero viime vuoteen supistui hieman verrattuna ensimmäiseen vuosipuoliskoon. Markkinatilanne on jatkunut haasteellisena. Strategian mukaisesti haetaan kasvua ja jatkuvaa tehostamista.

VR Trackin tilauskanta pysyi hyvänä

VR Trackin liikevaihto laski vertailukaudesta 7,7 prosenttia ja oli vuosineljänneksellä 85,9 (93,1) miljoonaa euroa. Vuosineljänneksen liikevoitto laski vertailukaudesta ja oli 8,3 (12,5) miljoonaa euroa.

Liikevaihto on viime vuotta alhaisempi rakentamisen liiketoiminnassa, mutta Ruotsin kunnossapidon liiketoiminta on kasvanut voimakkaasti. Kannattavuuden paraneminen on kuitenkin jatkunut kaikissa kotimaan liiketoiminnoissa.

Suomessa merkittävin urakkavoitto saavutettiin Äänekosken Biotehtaan liikenneyhteyksissä.

Toimintaa tehostetaan

VR-Yhtymä ilmoitti elokuussa liiketoiminnan tehostamishankkeista, joiden tavoitteena on 50 miljoonan euron kustannussäästöt. Liikenne- ja palvelumuutosten mahdollistamiseksi sekä hinnoittelun uudistamiseksi käynnistettiin yhteistoimintaneuvottelut 15.9.

Koko vuoden vertailukelpoisen liikevaihdon odotetaan laskevan selvästi ja sen seurauksena myös tuloksen heikkenevän huomattavasti viime vuodesta. Epävarmuutta ennusteisiin tuo etenkin matkustajaliikenteen kaukoliikenteen myynnin sekä VR Transpointin kuljetusvolyymien kehitys.

Lue koko osavuosikatsaus.


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu