VR:n kaukoliikenteessä tehtiin huhtikuussa lähes 1,3 miljoonaa matkaa – yhä useampi valitsee vapaa-ajalla kulkuvälineeksi junan

Kotimaan kaukoliikenteessä tehtiin huhtikuussa yhteensä lähes 1,3 miljoonaa matkaa, joka oli noin 5 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Yhteensä tänä vuonna tammi–huhtikuussa on tehty 4,7 miljoonaa kaukoliikenteen matkaa, kun edellisen vuoden vastaavalla jaksolla määrä oli 4,6 miljoonaa. Matkamäärien kasvu johtuu erityisesti junan suosion lisääntymisestä vapaa-ajan matkustamisessa.

Huhtikuussa tavaraa kulki rautateitse noin 1,6 miljoonaa tonnia. Tänä vuonna tammi-huhtikuussa on rautateitse kuljetettu tavaraa noin 6,3 miljoonaa tonnia, mikä on noin 21 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna vastaavalla ajanjaksolla. Viikon verran huhtikuun puolelle jatkunut poliittinen lakko vaikutti merkittävästi tavaraliikenteen volyymeihin.

Junat myöhästelivät radasta johtuvista syistä

Huhtikuussa kaukoliikenteen junista 77 % oli täsmällisiä, kun täsmällisyyttä mitataan 5 minuutin tarkkuudella. Jopa 52 % kaukoliikenteen junien myöhästymisistä johtui radasta aiheutuvista syistä, kuten vaihde- ja sähkövioista, ja 26 % muista syistä, esimerkiksi radalle kaatuneista puista tai muista esteistä. Radan kunnosta ja ylläpidosta vastaa Väylävirasto. Noin 22 % kaukojunien myöhästymisistä aiheutui VR:stä johtuvista syistä.

VR:n lähiliikenteessä huhtikuun täsmällisyys oli 95 %. Myöhästymisistä 55 % johtui radasta aiheutuvista syistä, 38 % muista syistä ja 7 % VR:stä johtuvista syistä.

Kaukoliikenteen junien asiakaspaikkojen käyttöaste oli huhtikuussa 45 % (47 % vuonna 2023).

”Päästöttömän raideliikenteen liikennemuoto-osuuden kasvattaminen edellyttää asiakastyytyväisyyden jatkuvaa parantamista. Olen erityisen ylpeä konduktööriemme saamasta erinomaisesta asiakaspalautteesta. Myös uusi, viisi kertaa nopeampi junaverkko näkyy parantuneena asiakastyytyväisyytenä. Junien täsmällisyydellä on suuri vaikutus asiakaskokemukseen. Yli puolet junien myöhästymisistä johtuu ongelmista ratainfrassamme, joten oikein kohdennetut ja riittävät valtion infrainvestoinnit ovat välttämättömiä parantaaksemme junien täsmällisyyttä ja sitä kautta asiakastyytyväisyyttä.” kertoo Elisa Markula.

“Kaukoliikenteen junissa on etenkin ruuhkaisempien aikojen ulkopuolella hyvin tilaa. Kesäkaudelle on jälleen tarjolla VR:n lomalippu, jolla pääsee reissaamaan kotimaassamme helposti ja edullisesti. Lomalipulla ostettuihin matkoihin voi myös yhdistää paikallisliikenteen liput, pysäköinnin asemilla tai vaikka etuhintaisen auton vuokrauksen. Olemme iloisia voidessamme mahdollistaa junamatkat moniin kotimaan kohteisiin, kuten Repoveden kaltaiseen upeaan kansallismaisemaan tai Kolin retkipoluille.” Markula jatkaa.


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu