VR:n lähijunissa jatkossa lastenvaunuilla veloituksetta ja alle 7-vuotiaat ilmaiseksi

Vuodenvaihteen jälkeen lasten ikäraja muuttuu VR:n lähiliikenteessä: jatkossa alle 7-vuotiaat matkustavat ilmaiseksi. Myös lastenvaunujen kanssa matkustaa yksi henkilö jatkossa veloituksetta. Muutokset tulevat voimaan 1.1.2018. 

Lastenlipun uusi ikäraja VR:n lähiliikenteessä on 7-16-vuotta, kun aiemmin ikäraja oli 4-16-vuotta. 0-6-vuotiaat lapset matkustavat 1.1.2018 alkaen siis ilmaiseksi. 7-16-vuotiaat matkustavat lastenlipulla, joka on 50 % aikuisten kertalipun tai 10 kerran sarjalipun hinnasta. Myös lastenvaunujen kanssa matkustaminen helpottuu. Jatkossa 0-6-vuotiasta lasta rattaissa tai vaunuissa kuljettava henkilö matkustaa VR:n lähijunissa ilmaiseksi eikä lippua tarvita. 

Muutosten tarkoituksena on helpottaa matkantekoa. Lähijunaliikenne muodostuu HSL:n ja VR:n lähiliikenteestä, joissa lasten ikärajat sekä käytännöt lastenvaunujen kanssa matkustamisessa ovat tähän asti eronneet toisistaan. Jatkossa yhtenäinen käytäntö selkeyttää matkustamista koko lähiliikennealueella.

- Haluamme tarjota sujuvaa matkustamista ja siksi järkevöitämme toimintamallia. Jatkossa koko lähiliikenteessä on yhtenäinen käytäntö lasten matkustamisessa eikä se muutu kesken matkan. Tämä on luonnollinen jatkumo sille, että koko lähiliikenteessä on myös sama asiakaspalvelumalli, VR:n lähiliikennejohtaja Teemu Sipilä kertoo. 

Lähiliikenteessä tehdään vuosittain 70 miljoonaa matkaa, joista  valtaosa HSL-liikenteessä. Vuodenvaihteessa HSL-alue laajenee, kun Siuntion ja Tuusulan kunnat liittyvät siihen. Tuusulan ympäröimä Järvenpää on jatkossakin VR:n lähiliikennealuetta. Liityntämatkustaminen Tuusulan ja Järvenpään asemien välillä on kuitenkin runsasta. Jotta matkanteko olisi mahdollisimman sujuvaa jatkossakin, 1.1.2018 alkaen Järvenpään ja HSL-alueen välillä voi matkustaa sekä VR:n että HSL:n lipulla. VR:n lähijunia ovat 1.1.2018 alkaen D-, G-, R-, T-, ja Z-junat Helsingistä Lahden ja Tampereen suuntaan.

Tänä vuonna matkustus VR:n lähiliikenteessä on kasvanut yli 10 %. VR:n lähijunalipun saa kätevimmin VR Lähijunat -sovelluksesta, vr.fi-verkkokaupasta, asemien lipunmyynneistä, kaikilta Suomen 600 R-kioskilta tai VR:n lippuautomaateista. HSL vastaa omista lipunmyyntikanavistaan. 1.1.2018 alkaen HSL:n lippuja ei voi enää ostaa VR:n lippuautomaateista tai asemien lipunmyynneistä. 

VR:n lähiliikenne on osa VR:n matkustajaliikennettä. VR:n omia lähijunia ovat D-, G-, R-, T- ja Z-junat Helsingistä Lahden ja Tampereen suuntaan. Lisäksi VR operoi HSL-alueen lähijunia. Vuosittain lähijunaliikenteessä kulkee yhteensä noin 70 miljoonaa matkustajaa ja päivittäin Helsingissä liikkuu noin 850 lähijunaa. VR:n lähiliikenteessä työskentelee reilu 600 ammattilaista ja vuosittainen liikevaihto on noin 100 miljoonaa euroa.


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu