VR:n matkustajamäärät vahvassa kasvussa

  • Matkustajaliikenteessä on myyty hintojen alentamisen jälkeen yli 220 000 matkaa enemmän kuin edellisvuonna.
  • VR Transpointin kuljetusmäärät nousivat ensimmäisellä vuosineljänneksellä.
  • VR Track on voittanut merkittäviä urakoita Suomessa ja Ruotsissa.
  • Konsernin liikevaihto oli 265,6 (287,3) miljoonaa euroa. Konsernin vertailukelpoinen liikevaihto laski 7,6 prosenttia.
  • Vuosineljänneksen liiketulos oli -6,0 miljoonaa euroa ja tulos parani vuoden 2015 vastaavasta ajankohdasta (-7,6 miljoonaa euroa).

Lippujen hinnat laskivat pysyvästi

Junalla matkustaminen on yhä suositumpaa. Helmikuisen hintojen 25 prosentin pysyvän alentamisen jälkeen matkustajaliikenteessä on huhtikuun puoliväliin mennessä myyty yli 220 000 matkaa enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2015.  Yhteensä matkoja on myyty helmikuun puolivälin jälkeen yli 1,8 miljoonaa matkaa eli 13,8 prosenttia enemmän kuin vuonna 2015.

VR:n toimintojen tehostaminen ja kustannustason lasku mahdollisti junalippujen hintojen pysyvän alentamisen. Kun VR julkisti tavoitteensa tehostaa ja alentaa lippujen hintoja elokuussa 2015, junien täyttöaste oli 32,4 prosenttia. Maaliskuussa 2016 junien täyttöaste oli noussut 39,7 prosenttiin.

Kaukoliikenteen täsmällisyys tammi−maaliskuussa 2016 oli 83,8 prosenttia (84,2 %) ja lähiliikenteen 91,7 prosenttia (94,1 %). Ilman 31.3. valtaosan kaukoliikenteestä pysäyttänyttä lakkoa olisi maaliskuu ollut täsmällisin maaliskuu kaukoliikenteessä kymmeneen vuoteen.

Maaliskuussa HSL ja VR allekirjoittivat siirtymäkauden sopimuksen. Huhtikuun alussa voimaan tullut sopimus toimi lähtömerkkinä lähijunaliikenteen kilpailutuksen jatkovalmisteluille. Viisi vuotta kestävän sopimuskauden aikana VR uudistaa toimintojaan siten, että myös muiden junaliikennöitsijöiden tulo Helsingin seudun lähiliikenteeseen on mahdollista.

VR Transpointin kuljetusmäärät kasvussa

VR Transpoint kuljetusmäärät kasvoivat sekä junaliikenteessä että autoliikenteessä. Yhteensä kuljetusmäärät olivat 9,9 miljoonaa tonnia tammi−maaliskuun 2016 aikana (9,6 milj. tonnia). Tavaraliikenteen täsmällisyys tammi−maaliskuussa 2016 oli 89,3 prosenttia (89,9 %).

Helmikuussa 2016 VR Transpoint solmi Metsä Groupin kanssa sopimuksen Äänekoskelle rakennettavan uuden biotuotetehtaan logistiikkaratkaisuista. Sopimus kattaa vuositasolla noin 800 000 sellutonnin kuljetukset Äänekoskelta Vuosaaren satamaan sekä investoinnin uuteen, sellukuljetuksiin räätälöityyn vaunukalustoon.

VR Track hyvässä iskussa

Ensimmäisellä vuosineljänneksellä VR Trackin työkantaa kasvattivat muun muassa suunnittelutoimeksianto Ruotsissa Gävlen sataman raiteiden sähköistyksestä sekä pohja- ja päällysrakenteiden akselipainon korotuksesta. Gävlen sataman tavoitteena on tehostaa tavaraliikenteen ratapihan logistiikkaa pääradan ja sataman välillä.

VR Track varmisti itselleen myös mittavan perusparannus- ja päällysrakenneurakan Oulu–Kontiomäki välillä sekä jatkoi yhteistyötä Liikenneviraston kanssa Lounais-Suomessa muun muassa Rantaradan käsittävällä Kunnossapitoalueella 2. Urakka toteutetaan allianssihankkeena, käynnissä on nyt ensimmäinen kehitysvaihe.

Suurinvestoinnin ensimmäinen veturi saapui testeihin Suomeen

Ensimmäinen VR Groupille räätälöity Vectron-sähköveturi saapui Suomeen tammikuussa ja aloitti monipuoliset testiajot Suomen rataverkolla. Vectronista tulee VR Groupin tehokkain veturi. Veturi soveltuu sekä nopeaan matkustajaliikenteeseen että raskaaseen tavaraliikenteeseen. Sen huippunopeus on 200 km/h ja veturi on yhteensopiva VR Groupin nykykaluston kanssa. Veturiin asennetaan uusi EU-standardien mukainen kulunvalvontajärjestelmä, joka otetaan käyttöön ensimmäistä kertaa Suomessa. Laajalla testiohjelmalla varmistetaan sähköveturin toimivuus pohjoisen vaativissa olosuhteissa.

Veturihankinta on osa merkittävää VR Groupin kalustoinvestointien sarjaa. VR Group on hankkinut parin vuosikymmenen aikana uutta kalustoa noin miljardilla eurolla. Sr3-veturin eli Vectronin osuus tästä on yli 300 miljoonaa euroa.


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu