VR:n pääkonttori muuttaa rautatieasemalta

VR Group suunnittelee siirtävänsä Helsingin päärautatieasemalla sijaitsevan pääkonttorinsa uusiin tiloihin. Asematoiminta päärautatieasemalla kuitenkin jatkuu ja kehittyy.

Helsingin päärautatieasema jakautuu kolmeen kokonaisuuteen. Asemahallin kautta matkustajat kulkevat juniin. Sen yhteydessä ovat myös aseman näkyvimmät symbolit kellotorni ja Lyhdynkantaja-patsaat (ns. Kivimiehet). Länsisiivessä on kaupallista tilaa, esimerkiksi kuntosali ja ravintoloita. Itäsiivessä on VR:n toimistotiloja esimerkiksi erilaisille konsernipalveluille. Tiloissa työskentelee nykyisin yli 600 VR:läistä. Itäsiipeen on nyt mahdollista suunnitella uutta toimintaa.

On mahdollista, että VR jää rakennuksen omistajaksi tai päärautatieaseman osia saatetaan myydä ulkopuoliselle sijoittajalle. Asia on selvitysvaiheessa, eikä päätöksiä ole vielä tehty.

- Kiinteistöomaisuudesta saatavaa tuottoa pystytään parantamaan, eli tase laitetaan töihin, oli toteutuva vaihtoehto mikä tahansa. VR:llä on meneillään historiallisen suuret kalustoinvestoinnit, kun ostamme parin miljardin edestä uusia vetureita ja junavaunuja. Näiden investointien rahoittamiseksi meidän on tehtävä kaikki voitava, sillä ei voi olettaa, että omistaja eli valtio rahoittaisi niitä, sanoo VR-konsernin toimitusjohtaja Mikael Aro.

Toiminnan ja palveluiden uudistaminen ei edellytä merkittäviä muutoksia päärautatieaseman ulkomuotoon. Muutoksia suunnitellaan ja tehdään yhdessä Museoviraston ja Helsingin kaupungin kanssa. Asemahalli on jatkossakin yleisölle avointa tilaa ja sen lisäksi Rautatieasemalle tuodaan uusia palveluita. Tuleva muutos luo samalla edellytykset myös Rautatientorin ja aseman ympäristön kehittämiseen kaupunkilaisten tarpeiden pohjalta.

- Rautatieasema on ollut Helsingin parhaalla paikalla 150 vuotta ja muutoksia on aina tapahtunut. Noin sata vuotta sitten purettiin vanha asema ja rakennettiin nykyinen. Tavaraliikenne on antanut tilaa Musiikkitalolle, Kansalaistorille ja Keskustakirjastolle. Esimerkiksi Postitalon ja Senaatintoria ympäröivien toimistokortteleiden avaaminen on tehnyt Helsingistä elävämmän”, Mikael Aro toteaa.

VR Groupin uusi pääkonttori rakennetaan todennäköisesti Pohjois-Pasilaan, Pasilan ja Ilmalan asemien läheisyyteen. Hanke on tarkoitus toteuttaa yhdessä kiinteistösijoittajan kanssa. VR toimisi tiloissa vuokralaisena. Riippuen kaavoitusprosessista uusiin tiloihin voitaisiin muuttaa aikaisintaan vuonna 2017. VR-konserniin kuuluvalle Pohjolan Liikenteelle suunnitellaan uusi linja-autovarikko Veturitien varteen.

- Nykyiset toimistotilat rakennettiin Rautatiehallitukselle yli sata vuotta sitten. Päärautatieaseman itäsiipi oli aikansa suurin ja modernein toimistorakennus. Tilat ovat ainutlaatuiset, mutta eivät valitettavasti enää sovellu VR:n toimistoksi parhaalla mahdollisella tavalla. Siirtymällä uusiin tiloihin pystymme työskentelemään joustavammin ja tehokkaammin”, sanoo Mikael Aro.

Asema muuttuu -sivusto

VR Groupin tulevan pääkonttorin alustavat havainnekuvat


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu