HSL tiedottaa: Lähijunissa matkustajien mielestä turvallista

Lähijunaliikenteen turvallisuus on erittäin hyvällä tasolla, selviää HSL:n ja VR:n maaliskuussa tekemästä tutkimuksesta. Tutkimuksen perusteella matkustajat kokevat junien turvallisuuden paremmaksi kuin keväällä 2015, jolloin tutkimus tehtiin ensimmäistä kertaa.

Tutkimuksen mukaan 97 prosenttia matkoista sujui ilman järjestyshäiriöitä. Myös matkustajien kokemus turvallisuudesta on hyvä: vastaajista 92 prosenttia koki olonsa turvalliseksi lähijunissa ja 89 prosenttia asemilla.

- Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, että matkustajat kokevat junaliikenteen vielä aiempaakin turvallisemmaksi. Tämä tutkimus kuitenkin antaa meille myös arvokasta tietoa siitä, missä ja miten turvallisuutta voitaisiin edelleen kehittää, sanoo HSL:n turvallisuusasiantuntija Jaakko Heinilä.

Matkustajien mukaan turvallisuuden tunnetta parantaa kaikkein eniten aktiivinen ja näkyvä henkilökunta: esimerkiksi konduktöörit junissa ja vartijat asemilla.

- Konduktöörit ovat junissa asiakkaita varten, ja haluamme lisätä asiakaskohtaamisten määrää entisestään. Konduktöörien läsnäolo junissa on meille jatkossakin tärkeä asia, VR:n lähiliikennejohtaja Topi Simola sanoo.

Tälläkin hetkellä kaikissa myöhään illalla ja yöllä kulkevissa junissa on vähintään kaksi konduktööriä. Vartijoitakin on tarkoitus tulevaisuudessa keskittää entistä vahvemmin tietyille asemille ja reiteille. HSL ja VR tarkastelevat yhdessä myös muita keinoja parantaa lähijunaliikenteen turvallisuutta entisestään.

Yleisimmäksi syyksi välttää lähijunaliikennettä vastaajat nimesivät juna-asemat, päihtyneet matkustajat ja mahdollisuuden matkustaa bussilla junan sijaan. Turvallisuussyistä matkustamista ilmoitti välttävänsä seitsemän prosenttia vastaajista.

Turvattomimmaksi matkustaminen koettiin arki- ja viikonloppuiltaisin ja viikonloppuöisin. Matkustajamääriin suhteutettuna matkustajat kokivat näinä aikoina eniten epämukavuutta, ja näinä aikoina myös vältetään matkustamista eniten. Tutkimuksen mukaan matkustajan kokemus turvallisuudesta oli sitä heikompi, mitä myöhäisempänä ajankohtana hän matkusti.

Tutkimus toteutettiin 7.–20.3.2016. Kyselyyn kutsuttiin vastaajia jakamalla QR-koodilla ja linkillä varustettuja kutsukortteja lähijunaliikenteessä eri viikonpäivinä ja vuorokaudenaikoina. Tutkimus keräsi kahden viikon aikana lähes 5 000 vastausta.

Lähijunaliikenteen koettu turvallisuus -tutkimus käynnistettiin vuonna 2015, ja sen tarkoituksena on seurata matkustajien kokemaa turvallisuutta.

Lue tiedote HSL:n sivuilta


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu