VR lägger till 45 tågturer i veckan i olika delar av Finland

VR förbättrar sina tjänster och lägger till nya tågturer på midsommarveckan från Tammerfors till Österbotten och Uleåborg. Tidtabellerna runt middagstid mellan Helsingfors och Tammerfors ändras så att tågen stannar även vid de mellanliggande stationerna i Riihimäki, Tavastehus, Toijala och Lempäälä. Även nattågens tidtabeller ändras för att passa in bättre med flygtrafiken. En ny station öppnas i Härmä, och en del av tågen till Österbotten stannar där i juni–augusti.

Fr.o.m. den 19 juni förbättrar VR tågförbindelserna speciellt i Österbotten. Tågresandet fortsätter öka i popularitet i hela landet: föregående år gjordes totalt 8 % fler resor inom den kommersiella trafiken och hela 20 % fler resor från Helsingfors till Seinäjoki.

– Det är fint att människor har hittat tågen. VR gjorde flera stora förändringar förra året: priserna sänktes permanent med 25 % och restiden förkortades på flera sträckor runt om i Finland samtidigt som verksamheten kunde effektiveras. Vi upprätthåller fortsättningsvis en dialog med kunderna och har tagit fram nya tilläggsturer inom vår kommersiella trafik där det finns en efterfrågan, berättar Maisa Romanainen, direktör för VR:s passagerartrafik.

En ny morgontur har lagts till från Uleåborg till Seinäjoki klockan 6 (måndag–fredag och söndag). Morgonturerna från Uleåborg och mindre mellanstationer till Helsingfors, Vasa, Jyväskylä och Åbo förbättras. En ny eftermiddagstur har lagts till från Tammerfors till Uleåborg ca klockan 15, som likaså betjänar de mindre mellanstationerna i norr och samtidigt erbjuder en direkt förbindelse från Åbo till Uleåborg.

Förbindelserna förbättras mellan Seinäjoki och Vasa med nya tågturer måndag–fredag och söndag: middagstid från Seinäjoki lite efter kl. 12 och från Vasa före kl. 14 samt på eftermiddagen från Seinäjoki efter kl. 15 och från Vasa ca kl. 17. Det här tåget fortsätter direkt till Tammerfors. Samtidigt förbättras även förbindelserna till såväl Uleåborg som Helsingfors. Förbindelsebussen mellan Vasa och Seinäjoki betjänar fortsättningsvis även mindre orter

En ny station för sommarens trafik öppnar i Härmä den 19 juni. Fyra till sex tågturer stannar dagligen på stationen fram till den 13 augusti. Stationen ligger på gångavstånd från PowerPark, som betjänar ca 450 000 kunder årligen. Ett avtal om trafikeringen till Härmä har gjorts upp för åren 2017–2019.

En ny tur läggs till mellan Helsingfors och Åbo fredagar kl. 12.30 från Helsingfors och söndagar ca kl. 21.30 från Åbo.

Fler turer middagstid till Tavastehus och Riihimäki

Helsingfors–Tammerfors är den livligaste trafiksträckan i Finland med tågförbindelser en gång i timmen med en restid på 1,5 timme. Under den kommande tidtabellsperioden prövar VR på en modell, där en snabb tur i båda riktningarna ändras till en långsammare tur utanför rusningstid, med stopp vid de mellanliggande stationerna i Riihimäki, Tavastehus, Toijala och Lempäälä.

Ändringen gäller Pendolino-tågen S 169 kl. 11.27 (planerad ny avgångstid 11:04) från Helsingfors till Tammerfors och S 170 kl. 11.02 (planerad ny avgångstid 11:07) från Tammerfors till Helsingfors. Restiden kommer att ligga på ca 1 timme 48 minuter. Ändringen förbättrar även förbindelserna mellan Tammerfors och Lahtis. I fortsättningen stannar dessutom en ny tågtur måndag–fredag och söndag på de mellanliggande stationerna. Planerad avgångstid för denna tur är kl. 14.04 från Helsingfors till Björneborg och söndagar kl. 21.04 från Helsingfors till Tammerfors. Alla avgångstider specificeras under våren.

– Vi har följt med passagerarmängderna och tagit del av kundernas önskemål speciellt angående Tavastehus och Riihimäki. Fr.om. den 26 mars ändras de flesta regionalförbindelser till direkta. Vi har även lagt till ny materiel vid rusningstider. Nu ska vi ännu förbättra förbindelserna runt middagstid till både Tammerfors och Helsingfors. Vi hoppas att dessa förnyelser bidrar till att fortsättningsvis öka antalet tågresor på denna alltmer populära sträcka. Vi kommer att fortsätta ta beslut utifrån efterfrågan, säger Antti Tuominen, planeringschef för VR:s fjärrtrafik.

Förbättrade förbindelser till flygplatsen

VR förbättrar även tågtrafikens anpassning till flygtrafiken. Nattågens tidtabeller förbättras både tidigt på morgonen och sent på kvällen för att bättre passa in med avgående flyg. Man kommer enkelt från runt om i landet till flygplatsen med en enda tågbiljett utan tilläggsavgift. Tågbytet sker antingen i Böle eller i Dickursby, varifrån man kommer till flygplatsen via ringbanan. Allt fler reser till flygplatsen med tåg: 2016 gjordes över 300 000 resor inom fjärrtrafiken (+ 220 %).

Tidtabellerna för juni publiceras den 21 april och biljetterna släpps samtidigt.
Skilda tidtabeller kommer inte att publiceras för sommaren; de publicerade tidtabellerna gäller från den 19 juni till den 9 december 2017. Trafikverket utför som vanligt banarbeten under sommaren. Detta kommer att påverka vissa tidtabeller och medföra att vissa tåg ersätts med bussar. Närmare information om sommarens banarbeten kommer i april.

 

VR etusivu VR Transpoint etusivu VR Fleetcare etusivu VR Group