VR testar förnyad restaurangvagn – konceptet utvecklas i samarbete med kunderna

På tågen konsumeras årligen 200 000 matportioner, över 400 000 stop öl och över 1,6 miljoner koppar kaffe. Den 6 april påbörjas ett pilotprojekt med en ny typ av restaurangvagn som kombinerar nya smaker med kända klassiker.

Restaurangvagnarna är en viktig bekvämlighetsfaktor i tågresandet. VR:s restaurangvagnar har betjänat passagerare under flera årtionden genom att erbjuda god mat, drycker och en plats för att slappna av under resan. Restaurangtjänsterna omfattar hela fjärrtrafiknätverket antingen i form av restaurangvagnar eller försäljningsvagnar, och dessa ska nu båda förnyas.

- Tågresandet ökar starkt i popularitet. Restaurangvagnarna är en av de tjänster som passagerarna uppskattar mest: en möjlighet att koppla av och äta gott under resan. Vi förnyar nu restaurangvagnarnas utbud, miljö och tjänster i samarbete med våra kunder, säger Maisa Romanainen, direktör för VR:s passagerartrafik.

Idag påbörjas ett pilotprojekt för en ny typ av restaurangvagn, där passagerare får ge respons angående utbudet, inredningen, atmosfären och servicen. Konceptet utvecklas sedan enligt den respons man fått under våren och sommaren. Den nya typen av restaurangvagn gör sin första resa från Helsingfors till Rovaniemi 6.4 som en del av IC27-tåget som avgår kl. 15:27.

Nya smaker och kända klassiker – ät på plats eller ta med

Den breda kundkretsen som reser med tåg medför sina egna utmaningar: hur betjänar man bäst personer i alla åldrar som omfattar både affärs- och fritidsresenärer? Då tågresandet blir alltmer populärt, ökar samtidigt mängden kunder i restaurangvagnarna. En känd klassiker är köttbullarna, som även finns på den nya menyn. På tågen konsumeras över 80 000 portioner köttbullar årligen. Restaurangtjänsterna kommer även att satsa starkt på produkter som man kan ta med. Man strävar efter att skapa och packa matportioner som man enkelt kan ta med sig till sin egen sittplats.

- Klassikerna behålls på menyn, men med en ny twist. Vi beaktar alltmer även vegetarianer och specialdieter. Enligt kundernas önskemål har vi satsat på specialkaffe och färskbakat bröd, berättar Piia Tyynilä, verkställande direktör för Avecra Oy, som ansvarar för restaurangtjänsterna.

Den nya menyn har utformats av Avecras produktchef Paulo Lehtinen. Miljön har designats genom samarbete mellan Avecra, VR:s teams och designbyrån Aivan. Olika maträtter testades redan under förra sommaren och hösten, och testandet fortsätter inom det nya pilotprojektet, fastän i en ny miljö och med nya tillverkningsprocesser. Personalen utbildas också att handla i enlighet med den nya servicen: målet är att restaurangpersonalen i alla tåg ska betjäna kunder på ett glatt och avslappnat sätt.
Den nya restaurangvagnen åker mellan Helsingfors och Rovaniemi fr.o.m. 6.4. VR utmanar nu alla passagerare att ta del av den nya restaurangmiljön, smaka på nya smaker och ge respons för vidareutveckling. Målet är att senare i höst kunna lansera det nya konceptet i större omfattning.

www.vr.fi/ravintolavaunu

VR etusivu VR Transpoint etusivu VR Fleetcare etusivu VR Group