Sr3 är energi effectivt

VR:s energieffektivitetsprogram söker sätt att förbättra energianvändningen

VR lanserar ett program för energieffektivitet som syftar till att förbättra energieffektiviteten med 5-10% och involvera alla VR-medarbetare och intressenter i spartalkot. Åtgärderna omfattar främjande av ekonomiskt sätt att köra, utveckling av transport- och fordonsplanering, effektivare energianvändning på bangårdar samt bättre användning av data och analyser för att övervaka energiförbrukningen.

Den rådande krisen i hela Europa påverkar hela samhället och varje hushåll. Ökningen av elpriset och dess tillgänglighet på vintern pratas det mycket om. Det gör vi på VR också. Det har uppskattats att våra energikostnader kan nästan fördubblas i år på grund av effekterna av prishöjningen. VR använder nästan 1 % av den totala elförbrukningen i Finland. Det mesta av elen vi använder, 90 %, förbrukas av tågtrafiken och efter det är vår största elkonsument fastigheterna.

Som företag har vi gjort ett långsiktigt och bra arbete för miljön och energieffektiviteten i årtionden. Målet att minska energiförbrukningen med 15 % per produkt till 2025, som registrerats i vårt miljöprogram, tar nu fart när vi startar ett koncernövergripande utvecklingsprogram som syftar till en effektivare energianvändning.  

Målet med energieffektivitetsprogrammet är att effektivisera energianvändningen med 5-10% och att involvera alla VR-anställda och berörda parter i besparingstalkot.

"Som VR vill vi också hjälpa Finland i den utmanande energisituationen. Eftersom vi är en stor energiförbrukare på nationell nivå, påverkar vårt agerande ur synpunkterna för eltillräckligheten och förbrukningstopparna. Vi måste hitta och använda alla verktyg vi kan använda för att stärka prognostisering och beredskap och för att utnyttja potentialen för energibesparingar inom den närmaste framtiden", säger Erkka Repo, CFO på VR. 

Snabba insatser för att övervinna kortsiktiga utmaningar, men blicken också längre fram 

Identifierade sätt att spara energi inkluderar t.ex. främja ett ekonomiskt sätt att köra, utveckla trafik- och planering av tågbestånd, öka effektiviteten i energianvändningen på bangårdar och bättre utnyttjande av data och analyser för att övervaka energiförbrukningen. Samarbete med berörda parter, till exempel trafikstyrningen, spelar också en viktig roll för att förbättra energieffektiviteten i järnvägstransporterna.

"Samarbete är nyckeln till framgång. Vi samarbetar ständigt nära med olika intressenter. Med Fintraffics trafikstyrning kan betydande besparingar uppnås genom att minska onödiga tågstopp och planera dem bättre. På godstransportsidan har vi dessutom tillsammans med kunderna gjort insatser för att förbättra transportsektorns energieffektivitet. Till exempel att optimera tågkilometer, förbättra fyllnadsgrader och minimera tomkörning är metoder som redan identifierats och används, fortsätter Repo. 

Programmet är på intet sätt begränsat till kortsiktiga mål, utan syftar till att även blicka längre bort. Allt eftersom energieffektivitetsprogrammet fortskrider , kommer vi att titta på mer långsiktiga åtgärder för att stödja övergången till förnybar energi och säkerställa de mest energieffektiva och miljövänliga valen vid köp av nytt tågbestånd.

VR etusivu VR Transpoint etusivu VR Fleetcare etusivu VR Group