VR:s sommarbiljetter släpps imorgon – mer trafik till olika delar av landet

Fjärrtrafikens nya tågtidtabeller publiceras och biljetter släpps imorgon 21 april. VR lägger till totalt 45 tågturer i veckan i olika delar av Finland. Nattågens tidtabeller ändras för att passa in bättre med flygtrafiken. En ny station öppnar i Härmä, endast ett stenkast från nöjesparken PowerPark. Då man planerar sommarens resor lönar det sig att ta i beaktande förbättringsarbeten som Trafikverket utför på bannätet, vilka kan påverka trafiken.

Från och med midsommarveckan blir trafiken livligare speciellt från Tammerfors mot Österbotten och Uleåborg. I landets södra del ändras tidtabellerna på huvudbanan så att tågen mitt på dagen mellan Helsingfors och Tammerfors stannar även vid de mellanliggande stationerna i Riihimäki, Tavastehus, Toijala och Lempäälä. Nattågens tidtabeller ändras så att de passar in bättre med flygen som anländer till och avgår från Helsingfors-Vanda flygplats. En ny station öppnas i Härmä, och en del av tågen till Österbotten stannar där i juni–augusti. Närmare information om ändringarna finns i vårt tidigare meddelande (23.2.2017).

Nya tågtidtabeller publiceras och biljetter släpps den 21 april. De förmånligaste sparbiljetterna kan som förut köpas 60 dagar före resan. Tidtabellerna gäller från den 19 juni till den 9 december 2017. Tidtabellerna för huvudstadsregionens närtrafik publiceras samtidigt, och de gäller fram till den 13 augusti.

– Tåget är ett utmärkt val för en bekymmersfri sommarresa runtom i landet. Vi har lagt till flera turer mot norra Finland, eftersom resandet norrut har ökat kraftigt från början av året. Till exempel mellan Uleåborg och Helsingfors har passagerarmängderna ökat med mer än 25 procent. Även resor till utlandet kan börja med en tågresa, då man nu kommer enkelt med en och samma biljett ända till Helsingfors-Vanda flygplats. Nattågens tidtabeller har också ändrats för att bättre passa in med de tidiga avgångarna på morgonen, berättar Maisa Romanainen, direktör för VR:s passagerartrafik.

Medlemmar i VR:s kundprogram Veturi får i sommar ta del av flera förmåner i samband med bl.a. PowerPark, Summer Up-festivalen och Ilosaarirock. Stamkunder kan köpa en tvådagarsbiljett till Särkänniemi till priset av en endagsbiljett. Mer information om Veturi-programmet finns på adressen www.vr.fi/veturi.

Tåg ersätts med bussar i Mellersta Finland

Sommaren trogen utför Trafikverket banarbeten på Finlands bannät, vilket påverkar tågtrafiken. Vid behov kan tågens hastighetsbegränsningar sänkas eller trafiken stoppas helt, vilket för kundernas del syns som förlängda restider eller ersättande busstransporter. Denna sommar utförs förbättringsarbeten speciellt i Böle, i Kuppis i Åbo samt mellan Jämsä och Jyväskylä, där alla tåg ersätts med bussar under en sex veckors period (23.6–4.8). Se mer omfattande information om sommarens banarbeten. Eventuella ersättande bussar eller ändringar i tidtabellen syns alltid på tågbiljetten.

VR etusivu VR Transpoint etusivu VR Fleetcare etusivu VR Group