Matkustajavaunu

VR:n matkustajavaunujen huutokauppa – ilmoittautumisaika jatkuu

VR myy huutokaupassa 51 elinkaarensa päässä olevaa matkustajavaunua ja pyrkii näin edistämään raidemarkkinan kasvua ja kilpailua Suomessa. Matkustajavaunujen huutokaupan ilmoittautumisaikaa jatketaan, jotta ostajakandidaatit saavat lisäaikaa huutokauppaan valmistautumiselle.

– Matkustajavaunuista kiinnostuneita yksittäisiä toimijoita ilmoittautui huutokauppaan alkuperäisen aikataulun mukaisesti helmikuun loppuun mennessä. Arvioimme kuitenkin saavamme mukaan useampia kiinnostuneita tahoja ilmoittautumisaikaa jatkamalla ja siirtämällä huutokaupan toteutuksen myöhempään ajankohtaan, VR:n kalustojohtaja Joonas Roivainen sanoo.

Myynnissä olevat matkustajavaunut soveltuvat markkinaehtoiseen kaukoliikenteeseen. Ostaja voisi liikennöidä niillä Suomen rataverkolla suoritettuaan tarvittavia kunnossapito- ja saneeraustöitä.

VR edistää aktiivisesti raidemarkkinan kasvua ja kilpailua Suomessa – sekä pelkästään lipputuloilla kannattavassa markkinaehtoisessa liikenteessä että osin julkisin varoin rahoitetussa ostoliikenteessä. VR myy ylimääräistä kalustoa ja luopuu asemista. VR myös tukee ostoliikenteen kalustoyhtiön perustamista, josta on kirjaus Suomen hallitusohjelmassa. Asiasta ei kuitenkaan vielä ole tehty päätöksiä.

– On todennäköistä, että ostoliikenteen kalustoyhtiön toteutuminen lisäisi alan toimijoiden kiinnostusta yleisesti Suomen markkinaan ja samalla myös markkinaehtoiseen liikenteeseen – johon nämä nyt myynnissä olevat matkustajavaunut soveltuvat hyvin. Olemme saaneet myös palautetta, että ostajakandidaatit tarvitsevat riittävästi aikaa liiketoimintasuunnitelmiensa tekemiseen ja rahoituksensa järjestämiseen, Roivainen jatkaa.

VR myy huutokaupalla 29 InterCity-junavaunua ja 22 ns. sinistä vaunua eli vanhempaa pikajuna- ja makuuvaunua, jotka on poistettu tarpeettomina kaupallisesta matkustajaliikenteestä .

Huutokauppaan osallistuvien toimijoiden kartoitus jatkuu, kunnes suunnitelmat tulevasta julkisesta ostoliikenteen kalustoyhtiöstä selviävät. Aiemmin huutokauppaan ilmoittautuneet toimijat huomioidaan automaattisesti vaunujen myyntiprosessin edetessä. Kiinnostuneille ostajakandidaateille järjestetään katselmus kalustoon vuoden 2024 aikana. Tiedot myyntiprosessin etenemisestä päivitetään VR:n verkkosivuille heti aikataulun tarkentuessa.

Aiemmat julkaisut aiheesta:

Uutinen 31.1.2024: VR myy matkustajavaunuja – huutokauppaan voi ilmoittautua helmikuussa

Mediatiedote 28.12.2023: VR myy ylimääräisiä matkustajaliikenteen vaunuja


VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu