IC-vaunu

Myytävien matkustajavaunujen huutokauppa

VR myy yhteensä 51 elinkaarensa päässä olevaa yksikerrosvaunua, joista 29 on InterCity-junavaunua ja 22 ns. sinistä vaunua eli vanhempaa pikajuna- ja makuuvaunua. Vaunukalusto myydään huutokaupassa, johon on etukäteisilmoittautuminen.

Yrityksille ja yhdistyksille suunnattu, suljettu huutokauppa järjestetään yhteistyössä Huutokaupat.com-verkkopalvelun kanssa. 

Myytäväksi asetetut vaunut on poistettu tarpeettomina kaupallisesta matkustajaliikenteestä. Vaunut ovat toimineet varakalustona, ja osa niistä on ollut kaupallisessa käytössä aina vuoden 2023 loppuun asti. Myytävät matkustajavaunut ovat elinkaarensa loppupuolella, mutta niiden liikennekelpoisuutta voidaan kuitenkin jatkaa tarvittavilla kunnossapito- ja saneeraustöillä.

Vaunuille määritellään huutokaupassa pohjahinta, joka perustuu pääsääntöisesti kierrätysmetallin arvoon. Vaunut myydään liikennekelvottomassa kunnossa, ja VR ei siten vastaa myytävän kaluston turvallisesta käyttökunnosta eikä myöskään mm. vaunujen siirrosta. VR toimittaa kaupan yhteydessä vaunuista saatavilla olevaa huolto-ohjedokumentaatiota.

Huutokauppaan ilmoittautuneille järjestetään katselmukset, joissa voi tutustua tarkemmin myytäviin vaunuihin, sekä yleinen esittelytilaisuus myyntiprosessin etenemisestä. Kauppaan liittyvät kaupalliset ehdot ja tekniset liitteet toimitetaan huutokauppaan osallistuville. Huutokaupat.com-palvelun kaupankäyntiehdot löytyvät täältä.

Lisätietoja myytävistä vaunutyypeistä:


  • Ex, 18 kpl, valmistusvuodet 1988–1992, yksikerrosvaunu
  • Expt, 11 kpl, valmistusvuodet 1988–1991, yksikerrosvaunu lemmikki- ja pyöräpaikoilla
  • CEmt, 5 kpl, valmistusvuodet 1979–1980, makuuvaunu
  • EFs, 4 kpl, valmistusvuodet 1985–1986, konduktöörivaunu
  • Fots, 3 kpl, valmistusvuodet 1984–1985, konduktööri- ja matkatavaravaunu
  • Rk, 3 kpl, valmistusvuodet 1996–1998, ravintolavaunu
  • EFiti, 3 kpl, valmistusvuodet 1993–1994, esteetön vaunu
  • EFits, 3 kpl, valmistusvuodet 1985–1986, konduktöörivaunu
  • Eipt, 1 kpl, valmistusvuosi 1986, lemmikkivaunu

Myyntiin tulevat kalustoyksiköt eivät ole keskenään identtisiä, vaan niiden sisältämät komponentit voivat vaihdella. Vaunuista on otettu talteen komponentteja ja varaosia, jotka toimivat vanhoissa teknisissä järjestelmissä, liikenteeseen jäävää kalustoa varten. Järjestelmien uusinnalla ja saneerauksella matkustajavaunut ovat otettavissa liikennekäyttöön.

VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu