Julen närmar sig – helgdagarnas tåg fylls med fart

Finländarna har köpt tågbiljetter med rekordfart för julen – det har sålts en tredjedel flera platser än i fjol. Inkommande söndag, den 11 december, träder också nya tidtabeller i kraft och VR lägger till hundratals tågturer i olika delar i Finland. Även restiden från Helsingfors till Uleåborg blir ännu snabbare – redan under 5,5, timmar som snabbast.

Uppskattningsvis cirka 100 000 passagerare reser med tåg för att fira julen. Fredagen den 23 december startar ett supertåg med 15 vagnar från Helsingfors till Rovaniemi med nästan 1500 platser.

- Det är fint att finländarna har hittat tågen. De permanent förmånligare priserna och snabbare restiderna mellan de stora städerna har klart svarat på kundernas behov. Tåget tar dig fram bekvämt och säkert också till julen, säger Maisa Romanainen, direktör för VR:s passagerartrafik.

Trafiken från söder till norr väntas bli livligare på torsdagen (22.12) på kvällen och fortsätta livlig fram till fredagens (23.12) sista avgångar. Dagen för julafton är den livligaste resdagen och många nattåg norrut är redan nästan slutsålda. Med VR reser i december norrut cirka 4 000 bilar och 40 000 passagerare på sovplatser.

I de flesta dagtågen finns det däremot fortfarande plats i julens tur- och returtrafik. I supertåget dagen före julafton finns 15 tvåvåningsvagnar, 2 restaurangvagnar och kunderna betjänas av 5 konduktörer. Av supertågets platser har redan nästan hälften sålts.

Tyngdpunkten i returtrafiken från norr till söder är annandag jul (26.12), då tågen trafikerar enligt söndagstidtabell. På nyår trafikerar tågen enligt normala lördags- (31.12) och söndagstidtabeller (1.1). Torsdagen den 5 januari följer tågen fredagstidtabell och på trettondagen (6.1) söndagstidtabell, dock så att tåg som trafikerar endast söndagar inte är i trafik.

Tilläggståg till Ryssland i årsskiftet – turismen blivit livligare

Årsskiftet är en livlig restid också i trafiken till och från Ryssland. Utöver de normala Tolstoi-tågen mellan Helsingfors och Moskva trafikerar dessutom sju tilläggsturer 30.12 - 8.1 och en del av årsskiftets Allegro-turer mellan Helsingfors och S:t Petersburg körs med två tågenheter, dvs. det ryms dubbelt fler kunder i tågen. Tågturismen till Ryssland har börjat öka och VR förväntar sig tillväxt också för det nya året. Med VR reser årligen över 800 000 kunder till Ryssland. Man reser mera än tidigare i synnerhet till S:t Petersburg, VR förväntar sig 5 procent flera passagerare i Allegro-tåget än i fjol.

Julen syns och hörs på stationerna – klapparna i paket i biljetthallarna

Julen syns och hörs på VR:s tåg och järnvägsstationer på många sätt. Under julveckan har Helsingfors, Tammerfors, Rovaniemi, Kemi och Kolari stationer samt Böle biltåg-station guider på plattformarna. Dessutom kan kunderna i Helsingfors och Tammerfors lämna sina juluppköp för att slås in i paket när de köper biljett tisdagen den 20 december och onsdagen den 21 december kl. 12-18. Klapparna paketeras i VR:s eget gåvopapper med julmotiv.

Nya tidtabeller i kraft den 11 december – VR lägger till hundratals turer i olika delar i Finland

Tågförbindelserna blir märkbart bättre i olika delar av landet då VR:s nya tidtabeller träder i kraft söndagen den 11 december. Det fler extraturer och -stopp enligt kundernas önskemål. Det blir sammanlagt nästan 250 nya tågturer i veckan. Tågförbindelserna norrut blir snabbare än tidigare i och med att byggarbetet på Österbottensbanan framskrider. Julresan till Uleåborg sker nu som snabbast på mindre än 5,5 timmar. Mer information om de nya tågturerna och rutterna här.

VR etusivu VR Transpoint etusivu VR Fleetcare etusivu VR Group