Kimmo Wellenius seisoo ratapihalla

Kimmo Wellenius, tuotantopäällikkö, VR FleetCare

Kirvesmiehestä Helsingin varikon ratapihatoimintojen vastaavaksi  

Kimmo Wellenius varmistaa, että vilkkaalta Helsingin varikolta lähtevä ja sinne saapuva kalusto on liikennekelpoista, aikataulussa ja sovitussa kokoonpanossa. 

Nykyisessä työssään VR FleetCaren junakalustopalveluiden tuotantopäällikkönä Kimmo johtaa tiimiä, jonka vastuulle kuuluu Helsingin varikon kaukoliikenteen ratapihan toiminnot ja kalustonohjaus. Käytännössä tiimi varmistaa, että Helsingin varikolta lähtevä ja sinne tuleva kalusto liikkuu sovitusti, junat kasataan suunniteltuun kokoonpanoon, niille tehdään liikennetarkastuksia ja Helsingin varikon alueella tehtävät vaihtotyöt sujuvat turvallisesti ja aikataulussa.  Kimmo tekee myös tiivistä yhteistyötä Fintrafficin ja radan kunnossapitäjien kanssa, jossa yhteensovitetaan aikataulut rataan liittyvien kunnossapitotöiden ja liikkuvan kaluston kanssa.  

Työ on vaihtelevaa ja usein hektistäkin, sillä mikään päivä ei ole samanlainen – koskaan ei voi tietää mitä yllätyksiä junien kulkuun liittyen tulee. Junat liikkuvat vuorokauden ympäri, joten Kimmon tiimikin työskentelee päivän jokaisena tuntina, vuoden jokaisena päivänä. 

Liikenteen häiriötilanteissa perussuunnitelmat kalustonohjauksessa ja vaihtotöissä saattavat mennä lennosta uusiksi. Kinkkisen tilanteen selvittäminen on kuitenkin aina palkitseva kokemus. 

Ongelmanratkaisu on olennainen osa tätä työtä, ja samalla työn suola. Tämä on kuin liikkuva palapeli, joka pitää ratkaista.
Kimmo Wellenius

Monien mahdollisuuksien kautta tuotantopäälliköksi 

Yhteensä Kimmolla on vierähtänyt VR FleetCarella jo kymmenen vuotta mitä monipuolisimmissa tehtävissä. Kimmo on ehtinyt uransa aikana toimia junamiehenä, vaununtarkastajana, vaihtotyönjohtajana, radio-ohjattavan veturin kuljettajana, määräysesimiehenä, suunnittelijana ja tiimipäällikkönä. Tuotantopäällikkönä hän on toiminut viimeiset kolme vuotta.  

- Minulle tärkeintä on, että viihdyn työssäni. Se on niin iso osa elämää, että siitä täytyy myös nauttia. Kun minulle on auennut jokin uusi mahdollisuus, olen aina miettinyt ensin, että tykkäänkö tuosta työstä, viihdynkö siinä. Ja sen mukaan päättänyt lähteä koittamaan uutta. 

Monipuolinen tausta myös on ollut eduksi nykyisessä työnkuvassa. 

- Koska olen edennyt ratapihalta pikkuhiljaa tähän asemaan, minulle on ehtinyt kertymään osaamista miltei kaikista työtehtävistä, joita nyt johdan. Se on ollut suurena apuna tuotantopäällikön tehtävässä.

Tullessaan VR:lle vuonna 2011 Kimmo ei tiennyt rautatiealasta juuri mitään. Ammatiltaan hän on kirvesmies.  

En alkuun edes tiennyt mihin olen tulossa, mutta sitten huomasinkin, miten ainutlaatuinen tämä työympäristö on. Työtehtävät tuntuivat alusta asti mielekkäältä ja olen aina kokenut ilmapiirin todella hyväksi. Työkavereiden kanssa ei koskaan ole tylsää, vaan hyvän yhteishengen avulla jaksamme haastavatkin tilanteet.
Kimmo Wellenius

Työssä jaksamisen ytimessä hyvä ilmapiiri 

Kimmon varsinainen tavoite työelämässä ei koskaan ole ollut edetä nopeasti tehtävästä toiseen, mutta esihenkilöiden kannustuksesta hän päätti tarttua tarjottuihin mahdollisuuksiin.  

- Ilman esihenkilöitäni en olisi tässä. Minuun on aina luotettu ja kannustettu hakemaan uusiin tehtäviin. Avoin keskusteluyhteys esihenkilöideni kanssa on myös auttanut jaksamaan – kaikista mieltä askarruttavista asioista olen aina voinut keskustella ja koittaa yhdessä keksiä ratkaisua asiaan. Omilta esihenkilöiltäni olen myös ottanut mallia omaan työskentelyyni esihenkilönä.

Kimmon tiimissä on noin kuusikymmentä henkeä. Tärkeimpänä asiana esihenkilötyössä hän mainitsee henkilöstöhyvinvoinnin ja sitouttamisen. 

- Vaikka maailma muuttuu ja työtehtävät muuttuvat, tärkeintä on varmistaa, että työntekijät haluavat sitoutua työhön. Meillä on VR FleetCarella perinteisesti pitkiä työuria, eikä meidän tiimimme Helsingin varikolla ole tässä poikkeus. Teen kaikkeni, jotta meillä olisi hyvä yhteishenki ja työntekijät viihtyvät työssään ja työkavereidensa kanssa. Haluan, että tiimiläisilläni on aina parhaat edellytykset työntekoon, jotta jaksaminen vaihtelevassa ja nopeatempoisessa työssä pysyy yllä. 

Vapaa-ajallaan Kimmo viettää aikaa perheensä kanssa: työelämää tasapainottavat kotona olevat 3- ja 7-vuotiaat pojat. Omassa jaksamisessa auttavat hyvät yöunet, kotiväki ja pyöräilyharrastus. 

- Meillä on tosi hyvä tiimi. Saan aina kaikilta tarvittavaa apua. Luotan tiimiini täysin. Todella harvoin on sellainen olo, ettei jaksaisi lähteä töihin. Se on aikamoinen etu jaksamisessa, kun tykkää siitä mitä tekee.  

 Kimmon #Junalomavinkki 

Ärjänsaari Kajaanissa. Siellä on todella hienot hiekkarannat ja luonto. 

VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu