Tiina Porkka

Tiina Porkka, Palvelukeskuksen päällikkö, VR Transpoint

Merkityksellistä työtä logistiikan näköalapaikalla

Tiina Porkalla tuli 13. vuosi VR:llä täyteen tänä vuonna. VR-vuosien aikana Tiina on päässyt kehittymään ja siirtymään tasaisin väliajoin tehtävästä toiseen. Nykyisessä toimessaan VR Transpointin Logistiikan palvelukeskuksen päällikkönä hän vastaa palvelukeskuksen johtamisesta ja toiminnan kehittämisestä.

Tiinan ura VR:llä starttasi huolintatehtävien parissa vuonna 2008, kun hän siirtyi konserniin yrityskauppojen myötä. VR-vuosien aikana hän on ehtinyt toimia VR Transpointin kansainvälisessä maantielogistiikassa huolintapäällikkönä sekä oman työn ohella vastannut myös työsuojeluun, turvallisuuteen, laatuun sekä ympäristöasioihin liittyvistä tehtävistä. Viitisen vuotta sitten Tiinan tie vei tiiviimmin VR Transpointilla kotimaan maantielogistiikan pariin, kun hän aloitti huolinnan ja laskutuksen esihenkilönä.

Logistiikan uuden palvelukeskuksen toiminta käynnistyi vuoden 2020 lopulla, kun rautatielogistiikan palvelukeskus ja maantielogistiikan huolinta-, tullaus- ja laskutustoiminnot yhdistyivät. Tässä yhteydessä Tiina aloitti uudessa tehtävässään palvelukeskuksen päällikkönä. Logistiikan palvelukeskus hoitaa kotimaan ja idänliikenteen kuljetustilausten, rahtikirjojen ja raja-asematoimintojen dokumenttien käsittelyn sekä laskutuksen palvelut. Tiina vastaa palvelukeskuksen johtamisesta ja kehittämisestä. Hän kokee, että VR:llä on saanut edetä ja kasvaa niin halutessaan sekä tukea on aina saanut uusiin tehtäviin siirtyessä.

"Koen, että olen päässyt monipuolisesti eri työtehtävieni kautta lähestymään niin yritykselle kuin yhteiskunnallekin tärkeitä osa-alueita. Jokaisesta tehtävästä on aina kertynyt oppia mukaan ja auttaneet seuraavassa tehtävässä eteenpäin. VR on tarjonnut tähän asti mielenkiintoisia työtehtäviä ja varmasti näin on myös tulevaisuudessa, sillä yritys kehittyy vauhdilla ja mielenkiintoisia asioita tapahtuu", Tiina kertoo.

Viihdyn erittäin hyvin VR:llä, kuten pitkä työhistorianikin sen osoittaa.
Tiina Porkka

Parasta työn monipuolisuus ja merkityksellisyys

Tiinan mielestä parasta hänen työssään ovat työn monipuolisuus ja päätöksenteon itsenäisyys.  Hän kokee tekevänsä merkityksellistä työtä logistiikan näköalapaikalla.

"Saan työskennellä alan ammattilaisten kanssa ja yhteistyö toimii hyvin niin VR:n sisällä kuin ulkopuolisten sidosryhmien kanssa. Logistiikan palvelukeskus on erittäin tärkeä linkki sujuvaan rajaliikenteeseen, mikä tekee työstä myös merkityksellistä. Isona toimijana VR Transpoint tarjoaa ketteriä ratkaisuja, oli sitten kyse rautatie- tai maantieliikenteestä tai vaikkapa niiden yhdistelmästä varastointeineen ja lisäpalveluineen. Pystymme tuottamaan nämä palvelut vastuullisesti, turvallisesti, laadukkaasti ympäristöystävällisyyttä unohtamatta", Tiina toteaa ja jatkaa:

"Viihdyn erittäin hyvin VR:llä, kuten pitkä työhistorianikin sen osoittaa."

Uudessa tehtävässään Tiina ei ole vielä kovin kauan aikaa ehtinyt olla, joten uutta opittavaa riittää.

"Olen suurimman osan VR-urastani työskennellyt kumipyöräliikenteen parissa. Uuden tehtävän myötä toimenkuva laajentui rautatielogistiikkaan. Asiakokonaisuudet ovat hyvin laajoja ja riippuvaisia toisistaan, joten tässä riittää vielä opittavaa. Uuden oppiminen ja ymmärtäminen myös motivoi ja näen tämän myös mahdollisuutena haastaa itseään ja lisätä omaa osaamistaan."

Tiina kokee VR:n muuttuneen todella paljon vajaassa 15 vuodessa, minkä ajan hän on VR:llä nyt työskennellyt.

"VR on ketterä logistiikkatarjoaja ja vihrein valinta, niin rautateillä kuin maantiellä. VR:llä on tehty erittäin iso työ prosessien sujuvoittamiseksi unohtamatta turvallisuutta, laatua, ympäristöä ja vastuullisuutta."

Tiinalle parasta vastapainoa työlle tuo oma perhe, johon kuuluu kaksi pientä poikaa ja avomies. Perhe matkailee aktiivisesti ja urheilua harrastetaan eri muodoissa – muun muassa aktiviteetteihin kuuluu ulkoilu, uinti ja ratsastus. Tärkeää on viettää aikaa myös ystävien ja läheisten kanssa.

"Työnantaja mahdollistaa joustavasti työn ja perheen yhteensovittamisen. Yksi arkea helpottava tekijä on, kun toisinaan on mahdollista tehdä etätyötä, jolloin jää enemmän vapaa-aikaa perheen kanssa, kun näiltä päiviltä jää pois pitkähkö ajomatka Haminasta Kouvolaan. Lisäksi osa-aikainen työ on hieno jousto työnantajalta - saan nauttia ja seurata pienokaisteni kasvua, mutta samalla myös keskittyä mielenkiintoiseen uuteen työhöni", Tiina summaa.

Tiinan #junaloma-vinkki

"Suosittelen omaa kotikaupunkiani Haminaa, etenkin kesäkohteena sekä siihen yhdistettyä vierailua Kotkaan. Kotkaan pääsee kätevästi Kouvolan kautta junalla ja siitä Haminaan konserniin kuuluvan Pohjolan liikenteen bussilla. Haminassa on uniikki ympyräkaava ja upea puutalokortteli unohtamatta Pitäjänsaaren vanhaa luotsi -ja kalastajakylää. Haminaan on myös valmistunut tänä vuonna Oolanninpuisto Tervasaaren merelliseen maisemaan. Kotkassa taas on muun muassa Suomen upeimmat puistot, monipuolinen merikeskus Vellamo ja Maretarium-museo." 

VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu