Höyryveturi

Yhteisellä matkalla 160 vuotta

Säännöllinen junaliikenne alkoi Helsingin ja Hämeenlinnan välillä 17. maaliskuuta 1862. Juhlimme siis VR:llä hiljattain 160-vuotissyntymäpäiväämme. Rautateillä on ollut keskeinen rooli suomalaisen yhteiskunnan kehityksessä – ja on edelleen.

"Rautatie on välttämätön jokaiselle maalle, joka haluaa pysyä mukana sivistyksen kehityksessä", tähdensi jo aikanaan Suomen kansallisfilosofi J. V. Snellman

1800-luvulla eläneiden suomalaisten käsitykset ajasta ja välimatkoista mullistuivat, kun käyttöön tuli uusi, hevoskyytiä huomattavasti nopeampi tapa liikkua ja kuljettaa tavaraa. 

Kaupungit kasvoivat ja kehittyivät rautateiden ympärillä. Asemapaikkakunnista kauniine asemarakennuksineen tuli keskeisiä liikenteen solmukohtia ja kohtaamispaikkoja, kuten vuonna 1919 käyttöön vihitystä upeasta Helsingin päärautatieasemasta. 

Vuosikymmenien aikana matkustajien ja tavarakuljetusten määrä raiteilla kasvoi kasvamistaan ja uusia yhteyksiä avautui, aina Hangosta Kolariin. Ratayhteyksillä oli ratkaiseva merkitys niin elinkeinoelämälle kuin matkailulle.  

Höyrystä sähköön, Porkkanoista Pendolinoihin

Valtionrautatiet työllisti tuhansia ihmisiä ja rautatieläisten sukupolvia. Eri ammattinimikkeitä junanlähettäjästä veturinlämmittäjään painui historiaan samalla, kun uusia ilmaantui.  

Höyryveturit vaihtuivat ensin dieselvetureihin ja sitten sähkövetureihin. Vuosien varrella rautateillä liikennöivät niin Lättähatut, Kanat kuin Porkkanat – kalustoa lukuisilla leikkisillä lempinimillä. 

Jo rautateiden ensimmäisinä vuosikymmeninä liikenteeseen saatiin makuu- ja ravintolavaunut. Myöhemmin junien palvelut täydentyivät esimerkiksi lasten leikki- ja lemmikkivaunuilla. Raiteille tulivat niin Pendolinot kuin kaksikerroksiset InterCity-junat.

Tänä päivänä tehokkaat ja energiapihit Vectron-sähköveturit vetävät tavara- ja matkustajajunia. Emme VR:llä enää operoi pelkkiä junia vaan myös raitiovaunuja. Rahtia taas kulkee jopa lähes sataa rekkaa vastaavalla 7 000 tonnin tavarajunalla. 

Tapahtumia aikajanalla

Tutustu tarkemmin 

Tulevaisuus liikkuu raiteilla 

Juhlavuonna iloitsimme pitkästä hienosta historiastamme. Mutta katseemme on kuitenkin tiiviisti tulevaisuudessa, seuraavassa 160 vuodessa. 

Tänä päivänä olemme matkustuksen, logistiikan ja kunnossapidon vastuullinen palveluyritys, joka kuljettaa kohti hyvinvoivaa ja hiilineutraalia Suomea. Pidämme yhteiskunnan liikkeessä huolehtimalla arjen sujuvista matkoista ja kuljetuksista. 

Olemme osa ilmastokriisin ratkaisua. Edistämällä sähköisen raide- ja kaupunkiliikenteen suosiota vähennämme koko Suomen päästöjä. Junamatkustaminen on jo nyt ympäristöystävällisin tapa liikuttaa sekä ihmisiä että rahtia, ja lähes 80 % tavarajunista kulkee puhtaasti uusiutuvalla sähköllä. 

Liikkumisen tulevaisuus on siis jo keksitty: nimittäin juna. Emme kuitenkaan jää paikallemme, sillä haluamme olla edelläkävijä myös jatkossa. Pitkän kokemuksen ja rautaisen osaamisen varaan on hyvä rakentaa.  

VR 160 -tunnus
VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu