Ensimmäinen Dr19-veturi Hangon satamassa.

Dr19-veturi

Dr19 on VR Groupin vetokaluston tuorein tulokas. Uudet dieselveturit ovat monikäyttöisempiä, vähäpäästöisempiä ja vetokyvyltään tuplasti tehokkaampia kuin vanhempi dieselkalusto.

Uusista vetureista hyötyvät ennen kaikkea rautatielogistiikan asiakkaat, sillä Dr19-vetureiden avulla pystymme kuljettamaan yhä suurempia kuljetuksia luotettavasti ja vastuullisesti. Matkustajaliikenteessä veturi voisi tarvittaessa tulla käyttöön mm. Kolarin yöjunaliikenteeseen. Ensimmäinen veturi saapui Suomeen helmikuun alussa 2022 ja tavoitteena on, että kaikki 60 veturia saadaan Suomeen vuoden 2026 loppuun mennessä. Vuoden 2022 aikana veturi käy läpi laajan testiohjelman, ja ensimmäiset uudet veturit aloittavat kaupallisessa liikenteessä vuonna 2023.

Vähäpäästöisempiä tavarakuljetuksia

Uuden veturin vetokyky on lähes kaksinkertainen vanhoihin vetureihin verrattuna. Modernit dieselveturit mahdollistavat junakokojen kasvattamisen, jolloin sähköistämättömillä radoilla voidaan jatkossa vetää aiempaa pidempiä ja raskaampia junia. Vaihtotöissä uuden veturin tärkein ominaisuus on kehittynyt radio-ohjaus, jonka avulla vaunujen järjestely ratapihoilla sujuu entistä nopeammin ja tarkemmin.

Dr19-veturissa on kaksi moottoria, jolloin se tuottaa vähemmän päästöjä kuin yksi suurempi moottori ja kevyempiä kuljetuksia on mahdollista liikennöidä vain yhdellä moottorilla. Dr19 on varustettu DOC-suodattimella (Diesel Oxidation Catalyst), jonka ansiosta sen pienhiukkaspäästöt ovat huomattavasti pienemmät kuin vanhemmassa dieselkalustossa. Veturin ominaisuuksiin kuuluu myös start/stop-tekniikka, joka säästää polttoainetta ja luontoa. Uusiin vetureihin soveltuu polttoaineeksi myös biodiesel.

Luotettava veturi tulevien vuosikymmenten tarpeisiin

Veturi on teknisiltä ratkaisuiltaan suunniteltu Suomen vaativiin sääolosuhteisiin – se on valmistettu toimimaan luotettavasti lumessa ja jopa 40 asteen pakkasilla. Veturin alusta ja siinä olevat komponentit on suunniteltu niin, ettei niihin kerry lunta tai jäätä. Uuden veturin järjestelmät tuottavat paljon dataa, jota voidaan hyödyntää etädiagnostiikassa ja teknisten vikojen ennaltaehkäisyssä.

Dr19-veturien ominaisuuksia pystytään päivittämään sen elinkaaren aikana, teknologian ja energiaratkaisujen kehittyessä tulevaisuudessa. Nykyiset dieselmoottorit pyörittävät generaattoria, joka antaa virran teleihin sijoitetuille sähköisille ajomoottoreille. Näin vetureiden energialähde on mahdollista vaihtaa tulevaisuudessa ilmastoystävällisempään vaihtoehtoon, kun markkinoille saadaan riittävän kilpailukykyisiä ratkaisuja.

VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu