VAK- vaunujen valvonta niiden seisoessa raiteistolla Suomen raja-asemilla

Palvelukuvaus

VR toteuttaa vaunujen valvonnan tilaajan lukuun kun vaunusta vastaava kuljetusyhtiö jättää sille kuuluvan (-t)  vaunun tai -vaunut Suomen puoleiselle raja-asemalle esim. odottamaan linjavetoa Suomen puolella tai muusta syystä.

Vaunu tai vaunut vaihdetaan VR Transpointin omistamilla ja henkilöstön käyttämillä vaihtotyövetureilla FinRailin Liikenteenohjauksen ja VR Transpointin Rautatielogistiikan ratapihaohjauksen osoittamalle raiteelle.

Vaunujen valvonta suoritetaan VR:n toimesta edellä määritellyllä raiteella ennen seuraavan kuljetusyhtiön operoimisen alkua.

Palvelua  tarjoltaan Vainikkalan ja Niiralan raja-asemilla.

Hinnoittelumalli

Hinnoittelumalli on muodostettu nykytilanteen mukaan, jossa Vainikkalassa on henkilöstö paikalla 24h seitsemänä päivänä viikossa ja Niiralassa 10h viitenä päivänä viikossa.

VAK-valvonnasta veloitetaan kaikkia raja-asemien läpi kulkevia VAK-vaunuja. Jos vaunu jää raja-asemalle pidemmäksi aikaa asiakkaan valvontatilauksen mukaisesti, muodostuu veloitus aina alkavalta vuorokaudelta.

VAK-liikennettä koskevan valvontapalvelun hinta raja-asemilla 8,1€/vaunu/alkava vrk

Minimiveloitus 33,15€/alkava vrk (1-4 vaunun tilaukset)

Viikonloppukorotukset La/Su 50%/100%

Jos VR:n valvonnassa olevalle vaunulle on tehtävä välittömiä toimenpiteitä ilman tilausta, on VR:llä oikeus laskuttaa toimenpiteistä.

Sopimusmallit

Asiakas (seuraava kuljetusyhtiö) tekee valvonta- ja vaihtotyötilauksen Rautatielogistiikan palvelukeskuksen paikalliseen toimipisteeseen.

Palvelun tilaaja vastaa päätöksestä, joka koskee vaunujen seisomista

Palvelun tilaaja vastaa viranomaisille tehtävistä ilmoituksista

Vaunu(i)lla tulee olla TraFin myöntämä käyttöönottolupa Suomessa ja lähetystä koskevat tullin AREX-ilmoitukset hoidettu.

VR-etusivu VR Transpoint -etusivu VR FleetCare -etusivu VR Group -etusivu